Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, θα παραδώσει σήμερα στον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα τους τέσσερις πρώτους τόμους του «Φακέλου της Κύπρου». Στη συνέχεια, οι εν λόγω τόμοι θα παραδοθούν στους αρχηγούς των κομμάτων και κατόπιν θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Βουλής, ώστε να είναι προσβάσιμοι σε όλους τους πολίτες.
https://tvifmuhh.blogspot.com/2019/03/blog-post_56.html
https://tvifmuhh.blogspot.com/2019/03/blog-post_7.html
«Είναι ένα υλικό που δεν έχει υποστεί τη βάσανο του δικαστηρίου, είναι ένα υλικό καταθέσεων» λέει στο CNN Greece o κ. Τάσος Σακελλαρόπουλος, υπεύθυνος ιστορικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον «Φάκελο της Κύπρου».
«Στην ουσία δημοσιεύουμε τη συλλογή των μαρτυρικών καταθέσεων των ανθρώπων, που εξετάστηκαν από την επιτροπή, μέσα από μια σειρά ερωτήσεων των βουλευτών» εξηγεί ο κ. Σακελλαρόπουλος, και συμπληρώνει: «Η διαδικασία, δεν μπήκε στην επόμενη φάση, δηλαδή στο στάδιο απόδοσης κατηγοριών ή οτιδήποτε άλλο. Έχουμε την πρώτη φάση, της ανακρίσεως. Αυτό το λέω υπό την έννοια ότι αυτό δεν είναι αποδεικτικό υλικό».
Υπολογίζεται ότι συνολικά θα δημοσιευτούν 33 τόμοι. Στους πρώτους τέσσερις, που ζυγίζουν οκτώ (!) κιλά και αριθμούν 600 σελίδες, περιλαμβάνεται το πόρισμα της ελληνικής και της κυπριακής Βουλής, καθώς οι καταθέσεις των πρώτων 11 μαρτύρων.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ελληνικής Βουλής:
«Η δημοσιοποίηση του περιεχομένου του Φακέλου της Κύπρου ικανοποιεί το καθολικό διαχρονικά αίτημα των πολιτών της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και του πολιτικού κόσμου των δύο χωρών, για άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ιστορική αλήθεια. Κλείνει έτσι η πολιτική και ηθική εκκρεμότητα που αφορά τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν στην Κύπρο το 1974: το χουντικό πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή, που προκάλεσαν μία νέα βαρύτατη εθνική καταστροφή, της οποίας τις οδυνηρές συνέπειες η Κύπρος συνεχίζει να υφίσταται έως σήμερα».
Το έργο της επιτροπής του 1986
Ο «Φάκελος της Κύπρου» εμπεριέχει ντοκουμέντα για τα όσα διαδραματίστηκαν από τον Ιανουάριο του 1967 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 1974 και τα οποία οδήγησαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και την τουρκική εισβολή της 15ης Ιουλίου - 14ης Αυγούστου του 1974.
Στις 3 Φεβρουαρίου του 1986, ξεκίνησαν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, με τα 30 μέλη της να πραγματοποιούν πάνω από 150 συνεδριάσεις και να συγκεντρώνουν 131 μαρτυρίες.
Το έργο της επιτροπή ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 1988 και αποτελείται από 20.000 σελίδες και συνοδευτικό υλικό, όπως βιντεοκασέτες.
ποιος νικησε στην γιουροβιζιον
οξυτητα λαδιου και υγεια
ρίβα στέενκαμπ wikipedia
No comments:
Post a Comment