Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας θέλει εκπαιδευτικούς-μπαλαντέρ, που θα μπορούν να διδάσκουν σε όμορα σχολεία, μαθήματα… όμορων επιστημονικών κλάδων από αυτόν που έχουν σπουδάσει.
δεντρα μανολια
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», το υπουργείο ανασχεδιάζει το ελληνικό σχολείο με βασικό άξονα τη διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού και την εξοικονόμηση θέσεων εργασίας. Την ίδια στιγμή, υιοθετεί τις επιταγές του ΟΟΣΑ, ενισχύοντας την αυτονομία των σχολικών μονάδων και των περιφερειακών διευθύνσεων.
τερατα απο ολο τον κοσμο
δεντρα μανολια
Τα σχέδια αυτά έχουν ήδη πυροδοτήσει τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών αλλά και την… «παραδοσιακή» πάλη των εκπαιδευτικών κλάδων, η οποία αναζωπυρώνεται κάθε φορά που προωθείται αλλαγή των ωρών διδασκαλίας ενός μαθήματος.
Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια, εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης και «παγώματος» των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία, ο αριθμός των προσλήψεων αναπληρωτών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση κυμαίνεται σταθερά περίπου στις 20.000. Ωστόσο, την ίδια στιγμή ο αριθμός των μονίμων εκπαιδευτικών μειώνεται σταθερά λόγω συνταξιοδοτήσεων-αποχωρήσεων. Ενδεικτικά, με βάση την Ελληνική Στατιστική Αρχή, στα Γυμνάσια και στα Λύκεια το 2011 υπηρετούσαν 86.795 καθηγητές, και το 2015 ο αριθμός μειώθηκε στις 70.931.
«Η μείωση του αριθμούν των μονίμων και η σταθερότητα του αριθμού των προσλήψεων, χωρίς να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα στα σχολεία, οφείλεται στην καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού. Από την άλλη, αποδεικνύει ότι επί δεκαετίες η εκπαίδευση είχε πολύ… λίπος σε προσωπικό», ανέφερε στην εφημερίδα εκπαιδευτικό στέλεχος.
Οι οργανικές θέσεις
Η μείωση του προσωπικού μπορεί να επιτευχθεί και με τον περιορισμό των οργανικών θέσεων. Ενδεικτικά, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, προτείνει τη δημιουργία «Ομάδας Σχολείων» που θα αποτελούνται από γειτονικά σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί μίας σχολικής ομάδα θα μπορούν να παρακολουθήσουν, να υποστηρίξουν ή να συμμετάσχουν σε προγράμματα άλλων σχολικών μονάδων της «Ομάδας Σχολείων». Πίσω από αυτό ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος, διαβλέπει, όπως είπε στην εφημερίδα, την πρόθεση του υπουργείου για πιο ευέλικτη μετακίνηση του διδακτικού προσωπικού εντός της ομάδας σχολείων. Μάλιστα, ο ίδιος, άσκησε κριτική στον κ. Γαβρόγλου ότι ακολουθεί τις πολιτικές της Άννας Διαμαντοπούλου, επί υπουργία της οποίας επιχειρήθηκε να εφαρμοστούν στη δημόσια εκπαίδευση οι «Ομάδες Σχολείων», με στόχο τη διαχείριση προσωπικού.
Οι εκπαιδευτικοί-μπαλαντέρ αφορούν και τα διδασκόμενα μαθήματα. Χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις που υπάρχουν στο σχέδιο του ΙΝΣΙΤγια τη Β’ Λυκείου, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου υποχρεωτικού μαθήματος με όνομα «Ερευνητικά Προβλήματα Φυσικών Επιστημών» και τη μετατροπή της Φυσικής, της Χημείας και της Βιολογίας σε μαθήματα επιλογής, με τα δύο τελευταία μάλιστα να ενοποιούνται.
Καθώς το νέο υποχρεωτικό μάθημα δεν έχει σαφές αντικείμενο, αυτό σημαίνει ότι οι φυσικοί, οι χημικοί, οι γεωλόγοι και οι βιολόγοι θα μπορούν να το διδάξουν. Ουσιαστικά, το νέο υποχρεωτικό μάθημα θα μπορεί να διδαχθεί από έναν εκπαιδευτικό που συμπληρώνει το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό του ωράριο σε ένα ή περισσότερα σχολεία της ομάδας σχολείων.
https://vskeygsh.blogspot.com/2019/05/blog-post_97.html
https://kklgfzxl.blogspot.com/2019/04/blog-post_74.html
No comments:
Post a Comment