ακατέργαστος
νερα κρητης σχηματαρι
νερα κρητης σχηματαρι
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις αξίες της χριστιανικής διδασκαλίας και παράδοσης, που αναδεικνύονται και μέσω της βυζαντινής τέχνης, ως διδασκαλίας της «Κοινωνίας Ανθρώπων», της «Οικείωσης» και της «Αλληλεγγύης», και οι οποίες συνέβαλαν στην διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ιδίως του τρίτου πυλώνα του, ως αναπόσπαστα στοιχεία του, ενώ αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη συμβολή του βυζαντινού πολιτισμού στον ευρωπαϊκό.
https://naygrgqk.blogspot.com/2019/03/blog-post_49.html
Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι είναι «ανιστόρητη» η κατηγοριοποίηση του Βυζαντίου στον Μεσαίωνα, «διότι είναι διαστρέβλωση της ιστορίας και του ίδιου του ευρωπαϊκού πολιτισμού», καθώς το Βυζάντιο ήταν «φως», και αυτό γίνεται «φανερό και μέσα από τις αγιογραφίες». Στη συνέχεια, σημείωσε:
Οφείλουμε, λοιπόν, ιδίως εμείς οι Έλληνες, χριστιανοί ορθόδοξοι, να υπερασπιστούμε αυτή την πορεία του Βυζαντίου, ως βασικού πυλώνα πολιτισμού, πήρε το ελληνικό πνεύμα πήρε τον ελληνικό πολιτισμό σε βασικές πτυχές πάνω του και βεβαίως τον οδήγησε στην Αναγέννηση. Δεν είναι τολμηρό να πω, άλλωστε έχει τεκμηριωθεί αυτή η άποψη, εάν δεν υπήρχε το Βυζάντιο δε θα υπήρχε η Αναγέννηση, αυτή είναι η αλήθεια.
«Η έκθεση «ΤΕΜΠΛΟΝ», σ' αυτό το εμβληματικό Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, αναδεικνύει την όλη αξία του βυζαντινού πολιτισμού στην διαμόρφωση του εν γένει ευρωπαϊκού πολιτισμού. Και προσθέτει τεκμήρια στην, αδιαμφισβήτητη πλέον, ιστορική αλήθεια ότι όχι μόνο το Βυζάντιο και η βυζαντινή περίοδος δεν ανήκουν στον «σκοτεινό μεσαίωνα», αλλά, όλως αντιθέτως, δίχως το Βυζάντιο και τον βυζαντινό πολιτισμό δεν θα είχε υπάρξει η Αναγέννηση» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε:
«Πέραν τούτου, η έκθεση «ΤΕΜΠΛΟΝ» μας υπενθυμίζει την ουσία και την αξία του τρίτου πυλώνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, τον οποίον εκπροσωπεί η χριστιανική διδασκαλία και παράδοση, υφ' όλες της τις εκφάνσεις. Ιδίως δε στους ταραγμένους καιρούς μας οφείλουμε να συνειδητοποιούμε ότι η χριστιανική διδασκαλία, ως αναπόσπαστο στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, είναι η διδασκαλία της «Κοινωνίας Ανθρώπων», της «Οικείωσης» και της «Αλληλεγγύης», η οποία χτίζεται πάνω στα πολιτισμικά θεμέλια της αρχαίας Ελλάδας και της αρχαίας Ρώμης, προσθέτοντας στον ευρωπαϊκό πολιτισμό τα βασικά ανθρωπιστικά του χαρακτηριστικά. Και μαζί, τις αρχές και τις αξίες του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Ειρήνης και της Δικαιοσύνης, μ' έμφαση στην αρχή της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».
«Γιατί δεν είναι μόνο κομμάτι της ιστορίας μας αλλά είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής ιστορίας» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε:
Κι όπως έχουμε χρέος εμείς οι Έλληνες να υπερασπιζόμαστε τη δική μας ιστορία, άλλο τόσο ως μέλη, συνειδητά και πιστά μέλη, αυτής της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας είναι ανάγκη να υπερασπιζόμαστε και μέσω του πολιτισμού μας, επομένως και του βυζαντινού πολιτισμού, την πορεία και το μέλλον της Ευρώπης σε μια δύσκολη στιγμή κρίσιμη στιγμή και για εκείνη.
υοοχ
No comments:
Post a Comment